ЩО Е ТО КРАФТ БИРА ??

 

Може би терминът „крафт бира“ не е нова за много от вас, които обичат да релаксват с биричка. Но за нас – невежи девойки, които типично по момичешки пият вино и прегрешават от време на време с някой коктейл или шот, е нещо ново! Първата ни среща с нея беше на арт ден в Culture Lab. От тогава само за това си мислим! И тези ни мисли вдъхновиха тази статия. Да просветлим обществото.

Крафт бира се нарича бирата, произведена от малки независими пивоварни фирми. Тези пивоварни са насочили всичките си усилия към качеството на продукцията, не толкова към количеството или маркетиноговия проект. Вкусът и е по-плътен от този на традиционния представител в супермаркетите, който бива разреден за по-голямо производство.

Крафт бира

Появата на крафт бирите на пазара или както биват наричани – занаятчийски бири, е от скоро. То е следствие от революцията на микропивоварните в САЩ и Англия в началото на 80-те години.

Какви са й основните предимства:

  • Вкусът! Определено по-чист и наситен. А експериментите с него направо могат да ви смаят –бира с люти чушки, кафе, шоколад, мед, стриди… Бири отлежавали в различни бъчви и наситени с определен аромат. Доста въображение с две думи!
  • Съдържанието на алкохол. Крафт бирите са със стандартно съдържание на алкохол 5%, а не 4,5% (0,5% са си 0,5%). Някои от тях биха могли да достигнат до 20-30% алкохол.
  • Здравословните отражения. Всички сме чували, че бирата е полезна за бъбреците. Но чували ли сте, че бирата има много разтворими фибри, витамин В, антиоксиданти и силиций? Ами и ние не бяхме. Разбира се не означава, че трябва да минем на бирена диета. Но просто може да не я асоцирате с бирено коремче.
  • Качеството! Наистина, знаете че пиете бира, а не течност с цвят и вкус на бира.

Крафт бира

Сега идва въпросът “Защо не можем да я намерим в магазините?”. Къде можем да я намерим? И защо цената е по-висока?

На последния въпрос отговорът е лесен. За да се произведе една стандартна бира в промишлено количество, което да задоволи жадните гърла, е нужно по-малко количество качествен и концентриран материал. Както споменахме по-горе производителите на бира разреждат съдържанието, което им позволява по-голяма продукция за по-малко разходи. Пък и разходите за производство на конверн са доста по-ниски от тези, за производството на продукт със специално внимание към всеки вкусов детайл.

Това е и една от причините да не се намира лесно. Повечето супер и хипер маркети залагат на бързооборотни продукти. Крафт бири можете да намерите в интернет, единични заведения, фермерски базари или фестивали. Ето и едни от марките на нашия пазар:

Крафт бира

Бял щъркГларусАйляк, Диво пиво и др.

И две места в онлайн пространството където можете да поръчате бира

http://100beers.bg/ , http://www.pivoteka.bg/best-craft-beers-bg/ ,

а тук и местата където можете да я пиете с приятели:

Vitamin B , Бар De Phazz , KAANAL . Сигурно има и още много малки и интересни местенца, които предлагат такъв тип пиво, но тези са тествани и спокойно можем да си дадем думата.

Вие опитахте ли? 😉

No Comments Yet.

Leave a comment